مخترع جوان، سمیه شایستهپور متولد دهه ۷۰ و دانشآموخته دوره دکترای مهندسی شیمی است. دوران نوجوانی را در پارکینگ خانه، با آزمون و خطا صرف انجام آزمایشهای مختلفی روی ماده تبدیل پلاستیک به سوخت کرد که به کشف آنتیپلیمر برگرداندن پلاستیک به حالت اولیه و تولید سوخت جامد و پاک رسید. او این کشف را به نام خود ثبت و سال ۱۳۸۶ در ایران و سال ۲۰۱۹در آمریکا ثبت اختراع کرد. شهریور ۱۴۰۲ کارخانه تولید سوخت از پلاستیک را با ظرفیت ۵ تن در تهران راهاندازی کرد. ارزش حرارتی سوخت تولید شده از هر نوع پلاستیک، بدون آلودگی، ۱۱هزار و ۱۰کیلوکالری تا ۱۱هزار و ۹۹۰کیلوکالری بر کیلوگرم است که ۱۱۰۰تا ۱۵۰۰درجه سانتیگراد دمای احتراق دارد. شایسته پور سال گذشته جایزه ملی محیطزیست را کسب کرد.
تبدیل پلاستیک به سوخت چگونه ممکن است؟
پلاستیک خرد شده وارد دستگاه میشود و با واکنش شیمیایی به سوخت تبدیل میشود.
سوخت تولید شده آلوده است؟
آلایندگی ندارد و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست نیز آن را تأیید کرده است.
فایدهاش برای طبیعت چیست؟
پلاستیک را محو و سوخت پاک تولید میکند. تهدید بزرگ زیستمحیطی به فرصت تبدیل میشود. قابلیت راهاندازی در همه جای ایران و دنیا را نیز دارد.
این سوخت به چه شکل است؟
قرص، پودر و گرانول است. قرصها از ۶ گرم تا یک کیلوگرم با کاربردهای مختلف است.
این سوخت چه مصارفی دارد؟
در کورههای حرارتی، خشککنهای صنعتی، ذوب فلز و…صنایع، به جای مازوت و زغالسنگ هم بدون نیاز به تغییر در سامانه سوخترسانی کاربرد دارد. در مواقع بحرانی که با مشکل سوخت مواجه میشویم هم میتوان از آن استفاده کرد. در طبیعت و کوهنوردی، روستاهای صعبالعبور که سوخترسانی سخت و هزینهبر است و در مصارف خانگی کاربرد دارد.
استفاده خودرویی یا گرمایشی دارد؟
به دلیل جامد بودن نمیتواند سوخت خودرو باشد. اما قابل استفاده در مصارف خانگی است. قرص یک کیلوگرمی را میتوان در بخاری گذاشت و ۸ ساعت گرما گرفت. البته نیازمند فناوری مختص به خود در سامانه گرمایش است.
بوی آن مشکلساز نیست؟
بویی شبیه به فرآوردههای نفتی دارد، اما مثل سوختن پلاستیک، آزار دهنده نیست، چون به صورت سوخت سبز تولید شده و آلایندگی آن در حد استاندارد جهانی است.
از یک کیلو پلاستیک چقدر سوخت تولید میشود؟
یک کیلوگرم.
زمان تبدیل پلاستیک به سوخت چقدر است؟
پلاستیک ۷۰۰سال زمان برای تجزیه میخواهد اما یک ساعته تبدیل به سوخت میشود./ وبگاه پسماند ایران