نماد سایت پایگاه فرهنگی اجتماعی سپهر جنوب

با عکاسی زند‌‌گی‌ کرده ام

یونس رازقی پور سال۱۳۶۶د‌‌ر یک خانواد‌‌ه تنگستانی  د‌‌ر شهر اهرم به د‌‌نیا آمد‌‌. او کارگردان تئاتر و مدرس عکاسی است اما از نوجوانی وارد‌‌‌ عرصه عکاسی شد‌‌ه و بیش از ۲۰ سال از د‌‌ریچه د‌‌وربین با مرد‌‌م سخن گفته است.

وی  را می‌توان یکی از شناخته‌شد‌‌ه‌ترین هنرمندان عکاس در زمینه معرفی و ترویج آیین ها و سبک عزاداری در استان بوشهر د‌‌انست د‌‌ر حوزه‌های مختلف عکاسی کرد‌‌ه و عضو افتخاری انجمن عکاسان است.

از سال ۸۴ در رشته هنری تئاتر  و سال ۱۳۸۵ به صورت تجربی رشته عکاسی را آغاز که تا کنون فعالیتش در این رشته های هنری ادامه دارد.

در حوزه های تئاتر موفقیت های زیادی در این چند سال در جشنواره های مختلف استانی، منطقه ای و کشوری کسب کرده و در عکاسی هم در چندین جشنواره موفق به کسب رتبه های برتر شده و افزون بر این داور چندین جشنواره استانی و منطقه ای را بر عهده داشته است.وی همچنین ۴سال رییس انجمن سینمای جوان تنگستان بوده  و از سال ۹۰ تاکنون به عنوان مدرس عکاسی در خدمت علاقمندان به فعالیت هنری خود ادامه می دهد.

با او در مورد دنیای عکاسی به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

آغاز عکاسی از مجالس تعزیه خوانی 

با توجه به این که در تعزیه نقش آفرینی داشتم همیشه گوشه ذهنم درگیر این بود که چرا تصاویری از این آیین ها در شهر اهرم به ثبت و به نمایش در نمی آید. از این رو از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۶ به صورت مستمر نمایشگاه عکسی با عنوان محرم در اهرم برپا کردم و در سال های بعد این نمایشگاه در قالب گروهی برگزار نمودم.

 

تاثیر پذیری مخاطبان از آیین و سبک عزاداری از دریچه دوربین یک عکاس 

نگاه یک عکاس قطعا متفاوت تر از این شخص معمولی است پس این وظیفه عکاس را سخت تر میکند چرا که قابی که ثبت می کند در کنار رعایت قوانین عکاسی باید دارای اثر گذاری باشد. در بحث محرم با توجه این که در فضایی هستیم که با نسل جوان در ارتباطیم در ابتدا باید آیین های شهر که نسل به نسل به ما رسیده را ترویج دهیم و در ادامه از تصاویر شعاری پرهیز کنیم . یک عکاس محرم قطعا با نگاهی متفاوت  و نو، دور از تصاویر کلیشه ای  و تکراری  می تواند این تاثیر گذاری روی مخاطب و حتی هنرمندان عکاس جوان را داشته باشد.

نقش هنر در ترویج فرهنگ عزاداری بوشهر 

هنر همیشه و در همه جا تاثیر گذار است.شما اگر به عقب برگردید سرود های تاثیر گذار انقلابی و حماسی را می توانید مرور کنید که چه تاثیراتی در روند حس و حال مردم در فضای خاص خود داشته است و یا نوحه خوانی متفاوت جهانبخش کردی زاده که حتی نسل جدید هم  صدای این زنده یاد را می پسندند. حال ما به عنوان هنرمند همان طور که گفتم باید از افراط و تفریط در حوزه فرهنگ عاشورایی بپرهیزیم و سعی بر اعتقادات و ترویج فرهنگ های مخصوص شهرستان و استان خودمان در عزاداری محرم باشیم.

استفاده از قاب های ساده ،بدون اغراق و تاکید بر رسومات قطعا تاثیر گذاری بسزایی خواهد داشت.

جایگاه تعزیه و آیین های سنتی استان بوشهر 

خوب تعزیه در بوشهر و دیگر شهرستان های این استان دارای ظرفیت زیادی است و گاها شاهد حضور این عزیزان در سوگواره های کشوری هستیم.و در شهر اهرم قدمت تعزیه خوانی خامس آل عبا(مرحوم علمدار) به یکصد سال می رسد.برگزاری مجلس های مختلف با حضور هنرمندان این دیار قطعا به بهتر شدن این مجالس کمک شایانی نموده است.

دیگر آیین های سنتی در این حوزه که رو به فراموشی می رود مختک و حجله قاسم هست که با توجه به نیاز نسل جدید کمتر به آن پرداخته شده است.

تبلور فرهنگ آیینی در هنر عکاسی  

قطعا برپایی نمایشگاهی با موضوع محرم که همه ما از بچگی  آن را لمس نموده ایم تاثیر بسزایی در شناخت بنده  باتوجه به استقبال مردم از نمایشگاه داشته است.

و این موضوع باعث می شود که هر سال ادای دینی به سالار شهیدان داشته باشم و نمایشگاه عکسی با موضوع محرم برگزار نمایم . و همچنین در سالهای گذشته تئاتر آیینی محرمی تولید نمودم که به جشنواره کشوری راه پیدا نمود.

گام نهادن در راه انتقال پیام عاشورا و حادثه کربلا  

امیدوارم که لیاقت این را داشته باشم گرچه بنده حقیر خودم را در این حد نمیدانم.ولی اگر در نمایشگاه عکس بنده قطره اشکی از چشم عزیزی با دیدن این تصاویر نقش ببندد احساس میکنم توانسته ام در این امر موفق باشم .

اتفاق خوبی که خودم راضی هستم جا افتادن همچین فضایی در شهر اهرم بوده است  که شاید به جرات می توانم عرض کنم در شهرستان های دیگر استان در این مقیاس وجود نداشته است و این خود نشان از پذیرش مردم این شهر از هنر عکاسی در حوزه محرم باشد.