نماد سایت پایگاه فرهنگی اجتماعی سپهر جنوب

استقلال اقتصادی رسانه ها

قلم، نه در حصار زمان می ماند و نه در حصار مکان زیرا قلم تراوش ذهن و شعور انسان است. وظیفه خود دانسته جهت  پاسداشت این روز بزرگ خدمت اصحاب قلم و اندیشه  و تلاشگران عرصه خبر و رسانه به ویژه هم استانی های غیور و فرهیخته تبریک عرض نموده و همچنان ارادت خاص خود را اعلام نمایم.

خبرنگار می داند آن کس که آگاه ترست، مسئول ترست. خبرنگار تجسم مسئولیت، تعهد، امانت داری و مردم داری است. این وظیفه خطیر و حساس نیاز به حمایت همه جانبه مسئولان دارد تا بتواند با خیال آسوده به این امر مهم بپردازد. از آنجایی که رسانه رکن چهارم دموکراسی است نیاز به جرأت و جسارت دارد اما مسائل و مشکلات  به ویژه مشکلات مالی سبب وابستگی هایی گردیده که استقلال و جسارت نشر حقیقت را از آنان سلب نموده است بطوری که خانه های مطبوعات نیز به جای حمایت از مطبوعات خود نیز به سمتی کشیده شده اند که استقلال خود را از دست داده اند.

     البته هنوز رسانه های آزاد و خبرنگاران آزاده ای وجود دارند که در این وضعیت بسیار سخت با وجدان آسوده به نشر خبر درست و حقیقت  می پردازند که جای تقدیر دارد. متأسفانه در سال‌های اخیر بسیاری از رسانه های چاپی به دلیل بدهکاری به مرز ورشکستگی و تعطیلی رسیده اند.

         مسائلی چون قیمت سرسام آور کاغذ، مالیات های سنگین، توزیع نامتعادل و نامتوازن آگهی های شرکتی و دولتی و سهم خواهی، رفیق بازی و زیاده خواهی برخی نشریات،  مشکلاتی در  بخش بیمه هنرمندان، ناتوانی مردم در خرید نشریات و… همه دست به هم داده  تا این قشر فرهیخته به جای تولید محتوا، کیفیت بخشی و تصمیم سازی، مجبور به عاریه گرفتن و کپی خبر بسنده نمایند که همین مسأله سبب کم شدن مخاطب گردیده است.

به زعم اینجانب و با تجربه چند ساله در این حوزه، چالش‌های رسانه ها عبارتند از:

۱- قوانین کهنه، فرسوده و دست و پا گیر.

۲- نیروی انسانی کم تجربه و بدون مهارت لازم در حوزه خبرنگاری.

۳- بالا رفتن بهای کاغذ و چاپ.

۴- بیمه کارکنان و خبرنگاران.

۵- عدم آزادی بیان و در خطر بودن جان خبرنگاران.

۶- توزیع نامتعادل و نامتوازن منابع و امکانات در سطح کشور  و در استان‌ها.

۷- خروج خبرنگاران حرفه ای و جایگزینی آن با نیروهای بی تجربه و کم تجربه.

۸- فضای مجازی و چالش های آن.

۹- مشکلات اینترنت و کاهش سرعت انتقال خبر و اطلاعات.

۱٠- خودسانسوری رسانه ها.

۱۱- عدم توجه به ذائقه شهروندان.

۱۲- عدم نظارت صحیح از سطوح بالای مدیریت.

بنابراین وظیفه متولیان حوزه فرهنگ و هنر به ویژه معاونت مطبوعاتی است که برای استقلال مالی و حمایت از مطبوعات آزاد و رفع چالش‌های مبتلا به این بخش به موارد ذیل توجه نمایند:

         ۱- در درجه اول شفاف سازی را در دستور کار قرار داده تا از انحراف رسانه جلوگیری شود.

۲- با توجه به تغییرات و مدرن شدن بخش های مختلف، قانون مطبوعات نیز نیاز به بازنگری و جدید شدن دارد. با الکترونیک شدن و رشد سریع فضای مجازی و انفجار خبر، می طلبد قوانین جدید در این حوزه وضع گردد تا از آشفتگی این امر مهم جلوگیری شود.

۳- با نگاه عمیق و حرفه ای و تخصصی به رسانه و خبرنگاری و جایگاه مطبوعات بعنوان رکن چهارم دموکراسی و حمایت خاص معاونت مطبوعاتی و نظارت صحیح و کامل، می توان وابستگی آنان را کاسته و به جایگاه قلم و اندیشه آزاد احترام گذاشت.

۴- سواد رسانه ای و آموزش مهارت‌های تخصصی خبرنگاری از اصلی ترین وظایف خانه مطبوعات و از مطالبات به حق خبرنگاران است.

۵- ممانعت از لابی گری و قانون گریزی برخی نشریات، چون ارزش و جایگاه رسانه را تنزل می دهد.

۶- آسان نمودن دسترسی خبرنگاران به اطلاعات و منابع آگاه و تلاش برای کیفیت بخشی آن.

۷- ایجاد انگیزه و علاقه مند نمودن خبرنگاران به حرفه خبرنگاری از طریق حمایت آنان در بیان حقیقت بدون ترس و برداشتن دیوار بی اعتمادی.

۸- جلوگیری از مجوزهای غیر حرفه ای و غیر تخصصی که بزرگترین آسیب حوزه مطبوعات و رسانه می باشد.

در پایان با آرزوی توفیق خبرنگاران، تلاشگران و زحمتکشان این عرصه که چشم بینا و زبان گویای جامعه هستند امیدوارم با همت و تلاش این قشر فرهیخته و توجه خاص متولیان امر در سطح وزارتخانه و استان‌ها شاهد رفع مشکلات و شکوفایی و رونق مجدد مطبوعات باشیم.