نماد سایت پایگاه فرهنگی اجتماعی سپهر جنوب

سلاح بوشهر برای مقابله با بیابان

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر با اشاره به روز مقابله با بیابان زدائی و کاهش اثرات خشکسالی که امسال با شعار ((اتحاد برای زمین، میراث طبیعی ما، آینده ما)) نامگذاری شده است و با تاکید بر برای تحقق این مهم اقداماتی در سه سطح پیشگیرانه،اصلاحی و احیایی ضرورت دارد گفت:در حال حاضر چالش کمبود آب شیرین، تغییر اقلیم و آب و هوا و بیابان زائی حیات کره زمین را مورد تهدید و هجوم قرار داده است این در حالی است که حدود ۱۱۰کشور در دنیا با مساحتی بالای ۵میلیارد هکتار درگیر بیابان زائی و پیامدهای مخرب آن هستند.

((عبدالحسین گرشاسبی ))افزود:کشورمان ایران هم از مصائب این پدیده قرن ۲۱ مستثنی نیست زیرا قرار گرفتن کشور در کمربند خشک و نیمه خشک دنیا که میانگین بارش آن کمتر از یک چهارم میانگین جهانی است باعث شده تا ۸۹درصد وسعت ایران که ۲۲ استان را شامل می شود درگیر بیابان نموده و ۳۲میلیون هکتار را تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دهد.

وی با بیان این که آمارها حاکی از این است که ۴۴میلیون هکتار از اراضی کشور در قلمرو بیابان قرار دارد و از این مقدار۱۴میلیون هکتار در کانون های فرسایش قرار دارد ادامه داد:سالانه خسارت بسیار زیادی به اراضی کشاورزی،تاسیسات زیربنایی،راههای مواصلاتی و اماکن نظامی و فرودگاهی تحمیل می شود به طوری که در سالیان اخیر برآوردها نشان می دهد جابه جایی شن های روان بیش از ۴هزار میلیارد تومان هزینه و خسارت به بخش های مختلف کشور وارد کرده است.

بیابان های بوشهر به روایت آمار و ارقام

((گرشاسبی)) اضافه کرد:۹۶۰هزار هکتار از مجموع ۲میلیون و ۳۰۰هزار هکتار وسعت استان بوشهر در حوزه اکوسیستم بیابانی قرار دارد یعنی از ۱۰شهرستان فقط کنگان و جم از محدوده بیابانی استان خارج هستند و بقیه نقاط استان درگیر بیابان هستند.افزون بر این ۱۰۲هزار هکتار در وضعیت  اراضی بیابانی و فاقد پوشش و۱۰هزار هکتار هم به صورت شوره زار و نمکزار ثبت شده اند.همچنین وسعت اراضی بدون پوشش و بیرون زدگی سنگی رقمی حدود۶۶هزار هکتار است.

به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر،پوشش جنگلی در این استان ۳۲۰هزار هکتار است و ۷۳۰هکتار هم زیر پوشش جنگل های حرا قرار دارد که این مقدار با لحاظ حراهای دست کاشت و همچنین طبیعی محاسبه شده است.

وی با اشاره این که سابقه و تاریخ عملیات احیایی در سطح استان بوشهر به ۵دهه قبل بر می گردد که در محدوده روستاهای چاهکوتاه،آبطویل،عیسوند و بردخون با اجرای مالچ پاشی و نهال کاری انجام شد و سرانجام ۳۱هزار هکتار از کانون های بحران و اراضی بیابانی تثبیت شد خاطر نشان کرد:۴هزار و ۴۰۰هکتار پروژه روانآب و ذخیره نزولات در قالب هلالی آبگیر در سالیان اخیر به اجرا درآمده است همچنین ۹۸۰۰هکتار پروژه مدیریت جنگل های دست کاشت و اصلاح پرورش و مبارزه با آفات جانوری به اجرا درآمده است.

۱۱میلیارد اعتبار برای اجرای طرح ها

((عبدالحسین گرشاسبی))گفت:در سال گذشته۱۳میلیارد و ۸۰۷میلیون تومان مجموع اعتبارات مصوب داشتیم که ۱۱میلیارد تومان برای طرح ها و پروژه های بیابان زدایی در سطح استان بوشهر تخصیص و واگذار شد.این اعتبار صرف نهال کاری در ۳۷۶هکتار از اراضی استان و همچنین مراقبت و آبیاری از طرح های سال های گذشته شد.

چالش های بیابان زدایی

این مقام مسئول از تغییر اراضی کشاورزی،مراتع،پوشش های جنگلی،بارش های نامناسب و همچنین پراکنش غیر متناسب در سالهای اخیر که به دلیل گرمایش زمین و تغییر اقلیم منجر به سیلاب های ویرانگر شده اند به عنوان مهم ترین عوامل تخریب بسیار گسترده در حوزه زمین یاد می کند و معتقد است که بادهای گرم و سوزان،تصرف غیرقانونی اراضی بیابانی ناشی از افزایش قیمت زمین و مشارکت نکردن مردم در کنار کمبود اعتبار و تزریق نامناسب بودجه این معضل را تشدید کرده است.

وی در فرازی از گفته های خود به این نکته مهم اشاره می کند که در برنامه هفتم توسعه تاکید شده تا سطح کانون های بحرانی تا ۲۰درصد باید کاهش پیدا کند .گرشاسبی تحقق این هدف را در گرو ارتقاء مشارکت ، آگاهی بخشی عمومی و همچنین حفاظت جامعه و بهره برداری پایدار می داند و معتقد است که کنترل عوامل تخریب و مدیریت منابع آب اولین گام مقابله با بیابان زائی است.

اجرای طرح یک میلیارد درخت

نقش منابع طبیعی به عنوان سیاستگذار حاکمیتی در اجرای فعالیت هایی همچون حفاظت از عرصه های طبیعی ،انجام عملیات آبخیزداری به صورت سنواتی و همچنین عملیات بیولوژیک مثل طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در دوره چهار ساله می تواند در این مهم شتاب دهنده و تعیین کننده باشد.

در استان بوشهر تولید ۱۲میلیون نهال در راستای طرح یک میلیارد درخت در دستور کار قرار دارد و بر همین اساس سال گذشته تعهد استان برای تولید و کاشت ۳میلیون نهال به طور کامل محقق شد و این مهم بخشی از دستاوردها و خدمات دولت شهید آیت الله رئیسی در استان بوشهر محسوب می شود.

 

۲۲ استان درگیر بیابان

۳۲میلیون هکتار تحت تاثیر فرسایش بادی

۴۴میلیون هکتار از اراضی کشور در قلمرو بیابان

۱۴میلیون هکتار در کانون های فرسایش

۴هزار میلیارد تومان خسارت شن های روان

استان بوشهر

۲میلیون و ۳۰۰هزار هکتار وسعت استان بوشهر

۹۶۰هزار هکتار در حوزه اکوسیستم بیابانی

۱۰۲هزار هکتار در وضعیت  اراضی بیابانی و فاقد پوشش

۱۰هزار هکتار هم به صورت شوره زار و نمکزار

۶۶هزار هکتار اراضی بدون پوشش و بیرون زدگی سنگی

۳۲۰هزار هکتار پوشش جنگلی

۷۳۰هکتار زیر پوشش جنگل های حرا

عملکرد منابع طبیعی استان بوشهر

۴هزار و ۴۰۰هکتار اجرای پروژه روانآب و ذخیره نزولات در هلالی آبگیر

۹۸۰۰هکتار پروژه مدیریت جنگل های دست کاشت

۱۱میلیارد اعتبار برای اجرای طرح ها در۳۷۶هکتار از اراضی استان