لطفا کمی منتظر بمانید ...

×
Generic selectors
Exact matches only
جستجو در عنوان
جستجو در محتوا
جستجو در پست ها
جستجو در صفحات

سر تیتر خبرها

صفحه اصلی › › لاکپشتان دریایی

۱۸, اردیبهشت,۱۴۰۴ | ۶:۲۲ ب.ظ

4959

16

بدون دیدگاه

یادداشتی درباره انواع لاک پشت های خلیج فارس و ارزش های زیستی لاک پشت ها

لاکپشتان دریایی

مهندس حسین جعفری _ کارشناس موزه و ژنتیک اداره کل محیط زیست استان بوشهر

اختصاصی هفته نامه «نخـــل و دریـــا»

لاکپشت ها با مرفولوژی کنونی از حدود 10تا 60 میلیون سال پیش بر روی این کره خاکی ظاهر شده اند. تاریخ زندگی لاکپشتان دریایی تقریبا با زندگی تمام خزندگان عجین بوده و حضور این رده بزرگ در سطح زمین باعث دگرگونی های عظیمی در حیات جانوری دوره های مختلف زمین شناسی شده است به طوری که گونه های عصر حاضر را می توان نتیجه تکامل گونه های عصر دایناسورها دانست.

لاکپشت ها با مرفولوژی کنونی از حدود ۱۰تا ۶۰ میلیون سال پیش بر روی این کره خاکی ظاهر شده اند. تاریخ زندگی لاکپشتان دریایی تقریبا با زندگی تمام خزندگان عجین بوده و حضور این رده بزرگ در سطح زمین باعث دگرگونی های عظیمی در حیات جانوری دوره های مختلف زمین شناسی شده است به طوری که گونه های عصر حاضر را می توان نتیجه تکامل گونه های عصر دایناسورها دانست.

براساس سنگواره های موجود و فرضیات مختلف حضور لاکپشت ها در سطح زمین و دریا به حدود ۲۷۵ میلیون سال قبل و به دوره ژوراسیک از تاریخ زمین شناسی بر می گردد که لاکپشت های دریایی، در دریاها ظاهر و تا امروز به زندگی خود ادامه داده اند ولی برای تخمگذاری به سواحل شنی عزیمت می نمایند. پس از انقراض دایناسورها، خانواده بزرگ لاکپشت ها نیز رو به انقراض گذاشت. در حال حاضر از آنها فقط دو خانوادهCheloniidae  و Dermochelyidae باقیمانده و تحت تاثیر روند تکاملی به شکل کنونی در آمده است. اما گونه های باقیمانده نیز تحت تاثیر یک روند تکاملی به شکل کنونی دیده می شود که مهمترین تغییرات آنها در سالیان متمادی اندام شناگری آنها بوده است. به هر شکل ممکن، این موجودات توانسته اند طی میلیون ها سال در تنازع با محیط، نسل خویش را حفظ کرده و محیط دریایی را به عنوان زیستگاهی مطمئن جهت ادامه بقائ خود انتخاب نمایند. براساس یک فرضیه ی علمی، لاکپشت ها جهت تخمگذاری به زادگاه خود مراجعت می نمایند.

لاکپشت های دریایی از رده خزندگان و راسته لاکپشت سانان می باشد. بزرگ ترین خانوده لاکپشتان دریایی Cheloniidae نام دارد که لاکپشتان گونه های پوزه عقابی، سبز و زیتونی در این خانواده قرار دارد.

همه ساله از اواخر اسفندماه تا اواخر تیرماه ما شاهده مراجعه لاکپشتان دریایی ۳ گونه یاد شده جهت لانه گزینی و تخم گذاری و جوجه آوری در سواحل و جزایر استان بوشهر هستیم از مناطق مراجعه لاکپشتان جهت تخم گذاری در استان می توان۱- پارک ملی دریایی نای بند۲- پارک ملی دریایی دیر نخیلو (جزیره ام الگرم و نخیلو)۳-جزایر خارک و خارکو می باشد.

لاکپشت دریایی پوزه عقابی در تمام زیستگاه های یاد شده جهت تخم گذاری مراجعت می کند ولی لاکپشت سبز در دو جزیره خارک و خارکو و لاکپشت زیتونی در پارک ملی دریایی نای بند مشاهده می شود.

طی تحقیقات به عمل آمده منطقه تخم گذاری لاکپشت منقار عقابی در شمال خلیج فارس یعنی سواحل کشورمان می باشد ولی زیستگاه جهت تغذیه این لاکپشت در جنوب خلیج فارس است این گونه لاکپشت پس از تخم گذاری که هر سه سال یک باراتفاق می افتد و همان سال سه بار جهت تخم گذاری به سواحل و جزایر مراجعت دارد.

به منظور آشنایی با عوامل تخریب کننده و تاثیرگذار غیرطبیعی بر روی کاهش جمعیت لاکپشتان دریایی می توان به از موارد ذیل اشاره نمود:

  • برداشت تخم و تخریب لانه ها توسط افراد
  • تخریب مناطقی که لانه گزینی در آنجا صورت می گیرد
  • رها سازی تورهای مستعمل صیادی در محلهایی که لانه گزینی صورت می گیرد
  • رها سازی زباله ( بطریهای نوشابه ، پلاستیک، شیشه و …) در دریا و سطح زیستگاه های تخم گذاری
انتهای پیام/