لطفا کمی منتظر بمانید ...

×
Generic selectors
Exact matches only
جستجو در عنوان
جستجو در محتوا
جستجو در پست ها
جستجو در صفحات

سر تیتر خبرها

صفحه اصلی › › سمن های زاگرس ؛ ترمز ماشین سوداگری و تخریب زاگرس

شهریور ۷, ۱۴۰۳ | ۲:۲۴ ب.ظ

1864

61

1 دیدگاه

یادداشت زیست بوم

سمن های زاگرس ؛ ترمز ماشین سوداگری و تخریب زاگرس

مهتا بذرافکن _ دکترای جامعه شناسی و کنشگر محیط زیست

اختصاصی «سپهر جنوب»

این میراث شوم سوداگران و سودجویان در طول تاریخ صنعتی شدن است که از این تصورات اشتباه در جهت انباشت ثروت و منافع فردی و یا گعده ای سواستفاده کرده و حتی با نفوذ در حلقه سیاستگذاری های کلان این تصورات اشتباه را مبنای سیاست‌گذاری قرار داده اند.

آگاهی بخشی و روشن کردن اذهان و افکار عمومی در جهت شناسایی صحیح ماهیت رابطه انسان با محیط زیست و چگونگی تأثیر اعمال انسان بر آن رابطه؛ جان کلام جنبشهای محیط زیستی است و از ابزار گوناگون برای تفهیم این رابطه استفاده می کنند.
شوربختانه با این که اثر گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی حاصل از فعالیت‌های انسان ملموس شده؛ اما هنوز بسیاری از مردم از جمله سیاستمداران محیط را مانعی می دانند که انسان‌ها باید برای رسیدن به ثروت بر آن غلبه کنند!! و یا عده ای هنوز محیط زیست را صرفا به عنوان تامین کننده نیازها و لذت‌ها و یا مخزن زباله می پندارند و متاسفانه فقط در حد تصورات اشتباه باقی نمی ماند و همین نگرش‌های فاجعه بار به صورت رفتارهای پرخطر هر روز تکرار می شود.

این میراث شوم سوداگران و سودجویان در طول تاریخ صنعتی شدن است که از این تصورات اشتباه در جهت انباشت ثروت و منافع فردی و یا گعده ای سواستفاده کرده و حتی با نفوذ در حلقه سیاستگذاری های کلان این تصورات اشتباه را مبنای سیاست‌گذاری قرار داده اند.
حکمرانان نیز با این سودجویی همراه می‌شوند تا رشد اقتصادی و در نتيجه رضایت رای دهندگان را جلب کنند و لذا کاملا قانونی فجایع بیشماری را به زمین تحمیل کرده اند که برخی از آنها غیرقابل جبران است!

اما در این هیاهو برای انباشت ثروت جنبشهای محیط زیستی در پیوند با جامعه همچون ترمزی برای متوقف ساختن این زنجیره پیچیده آسیب‌ها عمل کرده و می کنند.
هرچند چشم انداز موفقیت آنان مبهم و حتی در وهله اول نومیدکننده به نظر می رسد؛ اما وجودشان موجب شده که سیاست مداران را در واگذاری منابع به سوداگران محتاط تر عمل کنند.

با فشار این جنبشها انواع و اقسام قوانین و آیین نامه ها و همچنین رهنمودهای سیاست مداران در خصوص ضرورت داشتن پیوست محیط زیست برای پروژه ها و حقوق مسئولیت اجتماعی شرکتی حاصل مبارزه و دستاورد جنبشهای محیط زیست مصوب و ابلاغ شده است. برخی از رفتارهای پرخطر صنایع و مردم نیز جرم انگاری شده هرچند مجریان و صاحبان با نفوذ چندان جدی نگرفته اند.

اما با این همه و با توجه به زیاده خواهی هایی که به سیاره آسیب‌های جبران ناپذیر زده؛ سمن های زیست محیطی فعال باید خط مشی و عزم خود را برای کنشگری موثر و بازدارنده تخریب گران جزم نمایند .

سمن های زاگرس نشین با اعتقاد راسخ به عدالت اقلیمی تمایل به استفاده از اشکال معتدل کنش از جمله به اشتراک گذاری تخصص، لابی‌گری، دادخواست و افشاگری و فراخوان افکار عمومی و نیز پناهزردن به قوانین جمهوری اسلامی در دفاع از حقوق زاگرس عزم دارند
.
البته این رویکرد به معنای احساس مسئولیت در جهت آرمان حفاظت از منابع ملی و چشم نبستن بر تخریب و مداخله صلح آمیز مبتنی بر چانه زنی و استفاده از ظرفیت قانون و رسانه در جهت متوقف ساختن و کاهش آسیب‌هاست.
رویکردهای صلح طلبانه، مذاکره مدار، استفاده از رسانه و به چالش کشیدن پروژه های مخرب و افشاگری مستند مهمترین ابزار پویایی جنبشهایی محیط زیست است.

هشدارها و حساسیت‌ها به این معناست که بعضی از مردم احساس می کنند با خطری قریب الوقوع روبرو هستند از آنجا که دولت ها به اندازه کافی به مخاطرات واکنش نشان نمی‌دهند، وظیفه جنبشهاست که آنها را به چالش کشند.

سمن های زاگرس این روزها اخبار نگران کننده ای مبنی بر تجزیه دنا در جلسه ای که امضای وزیر نیرو پای آن است به دقت دنبال می کنند. بدون تردید زاگرس مه تنها برای زاگرس نشینان که برای ایران مهم است و همه ملت ایران باید نسبت به ماشین تخریبی که به جان آن افتاده است واکنش نشان دهند.

این کنشگری در جهت پایداری سرزمین مادری و حفاظت از سرمایه زیستی کشور و نیز و کمک به دنا به عنوان بخشی از تنها سیاره قابل زیست کیهان (تاکنون) است.
بدون تردید زاگرس نشینان از روش‌های قانونی و درجهت حفاظت از منابع و منافع ملی این راه روشن را برای حفاظت از زاگرس ادامه خواهند داد و جلو تخریب زاگرس به هر شکل و هر دلیل قد علم خواهند کرد.

#نه_به_سدسازی
#نه_به_سد_ماندگان
#نه_به_انتقال_آب
#نه_به_تجزیه_دنا

انتهای پیام/