لطفا کمی منتظر بمانید ...

×
Generic selectors
Exact matches only
جستجو در عنوان
جستجو در محتوا
جستجو در پست ها
جستجو در صفحات

سر تیتر خبرها

صفحه اصلی › › وقتی رسالت سازمانی فدای نمایش و آمارسازی شود

۵, اردیبهشت,۱۴۰۴ | ۹:۴۱ ق.ظ

4716

259

بدون دیدگاه

گزارش «سپهــر جنــوب» از شکست طرح جنگل کاری مشارکتی در تنگستان

وقتی رسالت سازمانی فدای نمایش و آمارسازی شود

داریوش محبی _ کارشناس علوم و مهندسی محیط زیست و روزنامه نگار

پایگاه محیط زیستی و فرهنگی اجتماعی «سپهـــر جنـــوب»

طرح کاشت یک میلیارد درخت از روز نخست مورد انتقادات گسترده کارشناسان و کنشگران محیط زیست قرار گرفت که اگر انتقادات را جدی می گرفتند امروز شاهد چنین کارهایی نبودیم و ای کاش متولی منابع طبیعی حفاظت و نجات طبیعت را از کنشگران و جوامع محلی می آموخت و کارهای نمایشی و آماری را پایان می دادند.

سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری که بهتر آنست نامش را سازمان سازه های آبخیزداری نامید همواره در طرح های جنگل کاری ناموفق و ناتوان بوده و عبرت نمی گیرند. استان بوشهر از این قاعده جدا نیست و بارها از کژکارکردی متولی طبیعت گفته و نوشته ایم و تازه ترین «دسته گل به آب داده» و «تیشه نادری» منابع طبیعی و آبخیزداری استان و شهرستان تنگستان در فضای مجازی منتشر و بازتاب گسترده ای داشته است که روابط عمومی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان تنگستان پاسخی به شرح زیر منتشر کرد:

«با عرض سلام خدمت دوستان گرامی مطالبه گر
جهت روشن شدن موضوع فوق نکاتی به سمع و نظر شما می رسانیم: ۱- پروژه ای که فرمایش کردید نهاکاری مشارکتی بسیج سازندگی سپاه استان بوده و عوامل اجرایی آن نیز تحت امر آن دستگاه فعالیت می نمودند. ۲- هزینه های صورت گرفته جهت انجام کار نیز هیچ ارتباطی با اداره منابع طبیعی نداشته و بسیج سازندگی مستقیم از سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان دریافت نموده است. ۳- طبق قراردادی که بسیج سازندگی با پیمانکار تحت امر داشته مقرر شده بود که فقط عرصه و نهال مورد نیاز توسط اداره منابع طبیعی تامین گردد و مطابق با قرارداد مذکور، مسئولیت نظارت بر نهالکاری صورت گرفته و آبیاری عرصه بر عهده بسیج سازندگی می باشد.۴- تاکنون نهالکاری انجام شده تحویل منابع طبیعی نشده و درخواستی مبنی بر تحویل عرصه نهالکاری شده از بسیج سازندگی به منابع طبیعی ارسال نگردیده است.

روابط عمومی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان تنگستان»

 

 

۱️⃣ از دهه فجر گذشته بسیح سازندگی بوشهر با همکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر با هدف بیابان زدایی و کمک به سرانه فضای سبز جنگلی، ۲ هزار و ۵٠٠ نهال در عرصه ۲٠ هکتاری بین روستاهای شورکی تا انبارک با اعتبار ۱۲ میلیارد ریالی اجرا شد.

۲️⃣ این طرح مشارکتی و تهیه و تأمین عرصه و نهال با اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری و مدیریت اجرا، نگهداشت و نظارت با بسیج سازندگی بوشهر بوده است.

۳️⃣ به دستور استاندار وقت بخشی از اعتبارات منابع طبیعی کسر و مستقیم طی توافق نامه ای از طرف مدیریت برنامه و بودجه در اختیار بسیج سازندگی جهت جنگل کاری قرار گرفت.

۴️⃣ به گفته شاهدین و بازدید کنندگان و به گواهی عکسها و فیلم های ارسالی تعداد اندکی از نهال های کاشته شده، زنده اند و قاطبه آنها خشک و از بین رفته و طرح شکست خورده است.

 

 

۵️⃣ جانمایی طرح های جنگل کاری در عرصه های طبیعی استان همواره دچار اشکال و و نامناسب و ظرفیت اکولوژیکی جنگلی ندارد و از مهمترین عوامل شکست طرح هاست.

۶️⃣ کاشت و نگهداشت و نظارت می بایست با اداره کل کل منابع طبیعی و آبخیزداری باشد که متولی اصلی و دارای دانش، تجربه و کارشناسان این حوزه است و صرفاً مدیریت اجرایی با بسیح سازندگی باشد.

۷️⃣ هرچند در قرارداد یا تفاهم نامه کتبی یا شفاهی فی مابین، نظارت بر عهده بسیج سازندگی بوده اما اداره منابع طبیعی شهرستان تنگستان می بایست پایش و نظارت را انجام می داده تا در صورت نارسایی یا کاستی در روند نگهداشت، اقدامات اصلاحی و جبرانی در دستور کار قرار گیرد و اگر اجرا کننده، شرایط و توانایی مدیریت و نگهداشت را ندارد، با سلب مسئولیتش و پایان دادن به ادامه کار مشترک، خود عهده دار مدیریت شود تا سبب هدر رفت بیت المال و شکست طرح نگردد.

۷️⃣ بسیج سازندگی بوشهر پیشنهاد دهنده و مجری طرح بوده و کار به وسیله پیمانکار اجرایی شده است. یک طرح و چند متولی!! طرح در گام نخست به شکست انجامیده و هر کسی توپ را در زمین دیگری انداخته و به نظر می رسد مجری هم که حسب توافق نامه ناظر بر حسن اجرای کار بوده، نظارتی بر روند اجرای طرح نداشته و گرنه کار تا به اینجا نمی رسید.

 

 

۸️⃣ مجری و پیمانکار با این عملکرد، صلاحیت اجرای چنین کاری را ندارند و شایسته است این طرح با فوریت تعیین تکلیف گردد و خسارت وارده محاسبه و به بیت المال برگردانده شود.

۹️⃣ طرح کاشت یک میلیارد درخت از روز نخست مورد انتقادات گسترده کارشناسان و کنشگران محیط زیست قرار گرفت که اگر انتقادات را جدی می گرفتند امروز شاهد چنین کارهایی نبودیم و ای کاش متولی منابع طبیعی حفاظت و نجات طبیعت را از کنشگران و جوامع محلی می آموخت و کارهای نمایشی و آماری را پایان می دادند.

🔟 نهال کاری و جنگل ساختن، پروسه ای زمان بر و تخصصی با پیچیدگی های فراوان است که از جانمایی، انتخاب گونه، سن نهال، شرایط نگهداری و رشد نهال در نهالستان، زمان کاشت، دما و رطوبت و کیفیت آب و خاک نهالستان و عرصه کاشت و… باید دقیق محاسبه شود و نگهداشت و دوره آبدهی از عوامل فنی کاشت هم مهمتر است که شواهد حاکیست در این طرح لحاظ نشده اند.

۱️⃣۱️⃣ طرح های پیشنهادی سازمان های مردم نهاد همواره با پاسخ «اعتبار نیست و توان مالی نداریم» و درهای بسته روبروست و از تأمین حداقل ها هم ناتوانند در حالیکه سمن ها و جوامع محلی بیشترین دستاورد را داشته اند اما برای این گونه پروژه ها، اعتبار هست. کنشگران و جوامع محلی با یک دهم هزینه همین طرح، بهترین خروجی را خواهند داشت اما دریغ از کمترین توجه!!!

 اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر ضمن پذیرش سهم خود در این ماجرا و عذرخواهی، گزارشی از چگونگی انعقاد توافق نامه و مفاد و شیوه اجرایی آن ارائه و با متخلفین و مقصرین برخورد قاطع نماید و از این طرح و امثال آن عبرت گرفته و رسالت سازمانی اش را فدای نمایش و آمارسازی ها نکند و کار را به اهلش واگذارد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

انتهای پیام/