۵, اردیبهشت,۱۴۰۴ | ۷:۵۱ ب.ظ
4743
800
بدون دیدگاه
لطفا کمی منتظر بمانید ...
سر تیتر خبرها
۵, اردیبهشت,۱۴۰۴ | ۷:۵۱ ب.ظ
4743
800
بدون دیدگاه
به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی «سمینار و وبینار سازه های آبی-باستانی جم» با همت هیئت اندیشه ورز آب بنیاد نخبگان و گـروه آموزشیـار آب و داناب بوشهـر با همکاری کمیته تخصصی گردشگری و ایمنی کمیته ملی سدهای بزرگ ایران، ، گنجیـنه آب شـرکت آب منطقـه ای و اداره کل آموزش و پـرورش استان بوشهـر برگزار گردید. این همایش با سخنرانی مهندس محسن جواهری مولف کتاب آب و جم وجمشید در سالن تربیت شهر جم برگزار گردید. در ابتدای این همایش، خانم دکتر بذرافکن عضو هیئت اندیشه ورز و گروه آموزشیار آب به اهمیت توجه به شیوه مدیریت و مهندسی آب توسط پیشینیان و یادگیری نحوه سازگاری با آب و اقلیم و حفاظت از طبیعت پیرامونی آنان پرداختند.
سازه های باستانی منطقه دایو و گلوکلات در استان بوشهر؛ پس از آن مهندس محسن جواهری نویسنده کتاب آب و جم و جمشید به ارائه سخنرانی پرداختند. ایشان فرمودند: شهرستان جم یک موزه تاریخی سازه های آبی بازمانده ی تاریخ پر فراز نشیب ایران و حدود ۳۰۰۰ سال قبل است. این سازه های شگفت انگیز نماد پایداری و خردمندی ایرانیان در استفاده از آب در این سرزمین کم آب است.
در بررسی سازه های آبی باستانی آقای مهندس جواهری با تشریح این سازه ها از منظر فنی گفتند که این سازه ها نشان می دهد که چگونه نیاکان ما، از “هیچ” آب ساخته اند.
ایشان خاطر نشان کردند که وقتی سیستم و سامانه آبی گلوکلات را در کنار مجوعه ای از آثار از جمله سد “دایو”، آسیاب آبی دایو، بندهای بالادست آن، قنات و گاو چاه های منطقه و بندهای خشکه چین بررسی می کنیم، متوجه عظمت این سامانه به هم پیوسته می شویم که پایداری سرزمین را به همراه داشته است. مجموعه این سازه ها نه تنها موجب خشک کردن رودخانه ها نشدند بلکه مبتنی بر کارکرد سیستم رودخانه ای بوده و در تمام این سیستم این اصل رعایت شده است.
ایشان تاکید کردند این محوطه های باستانی شگفت انگیز بسیار مهم بوده و علاوه بر داشتن ظرفیت های تحقیقاتی جهانی، می توان از قابلیت آن برای بهرهبرداری گردشگری نیز بهره برده و به دنیا نشان داد که ایرانیان باستان چگونه به آب می نگریستند.
در ادامه و فردای این همایش، بازدید از مجموعه سامانه تاریخی – آبی گلوکلات با حضور دبیران و دانش آموزان و برخی از علاقه مندان حوزه آب و محیط زیست با حضور و ارائه مهندس جواهری و اعضای هیئت اندیشه ورز آب، محیط زیست و کشاورزی بنیاد نخبگان انجام گردید و روش کار پیشینیان و نحوه ساخت و عملکرد سازه ها و سامانه برای حاضرین در این بازدید تشریح گردید.
در بررسی سازه های آبی باستانی آقای مهندس جواهری با تشریح این سازه ها از منظر فنی گفتند که این سازه ها نشان می دهد که چگونه نیاکان ما، از “هیچ” آب ساخته اند.
ایشان خاطر نشان کردند که وقتی سیستم و سامانه آبی گلوکلات را در کنار مجوعه ای از آثار از جمله سد “دایو”، آسیاب آبی دایو، بندهای بالادست آن، قنات و گاو چاه های منطقه و بندهای خشکه چین بررسی می کنیم، متوجه عظمت این سامانه به هم پیوسته می شویم که پایداری سرزمین را به همراه داشته است.